• Romana
 • English
 • Magyar

Állati takarmányok

A gabonaszemek ipari feldolgozása folyamán korpát és takarmánylisztet nyerünk.

 • Kukorica takarmányliszt

 • A takarmánylisztet a csökkentett cellulóz- és a magasabb keményitő-tartalom különbözteti meg a korpától. Az előbbiek jobban emészthetők.
  A takarmányliszteket energiaforrásként is hasznosítani lehet, valamint teljességgel kiválthatják a gabonát a kérődzők takarmányozásában és 30 – 40 százalékos arányban kiválthatják a gabonát a hízósertések és a szárnyasok takarmányozásában.
 • Búzakorpa

 • A liszthez viszonyítva, a korpának sokkal magasabb a fehérje-, zsír-, cellulóz-, ásványianyag-, főképp a foszfor- és a B-vitamin-tartalma. A búzakorpa a legértékesebb korpa.
 • DDGS (száritott gabonatörköly)

 • Ezt a terméket sikeresen használják az állatok takarmányozásában. Nyugat-Európa, Amerika és Ázsia országaiban eddig elvégzett tanulmányok a hús-/tej-termelés növekedését és a termelési költségek hatékonyságának növelését bizonyítják. A fehérje-tartalomnak (amely a háromszorosa a kukorica fehérjetartlamának) és a foszfor emészthetőségének (kb. 59%) köszönhetően a DDGS nagyon keresett termékké vált a piacon. Ez a termék sikeresen biztosíthatja a sertések, szarvasmarhák, juh-félék, tyúk-félék, lovak, de egyéb állatfajok takarmányozását is.
 • Pogácsák

  Kivonva az olajat az olajos magvakból, melléktermékként ún. pogácsákat nyerünk. Hazánban az állatok takarmányozására gyakran használnak napraforgómag- és szója-pogácsát, valamint kissebb arányban repcepogácsát is.
 • GMO-mentes és GMO-s szója:A takarmány tápérték tekintetében a szójapogácsa a legelőkelőbb helyet foglalja el az olajelőállítás során keletkező melléktermékek közt. A magas fehérjetartalom mellett az esszenciális aminosavak aránya is megfelelőbb, ezáltal megközelíti az állati fehérjék biológiai értékét.

  A lizin- és cisztin-tartalmuk magasabb, míg a metionin-tartalmuk a napraforgópogácsa metionin-tartalmánál alacsonyabb. A kivonási folyamatban a szójapogácsát hőkezelésnek vetik alá amely elpusztítja az inhibitor (gátló) tényezőket és ezáltal növeli a fehérje biológiai értékét. A csökkentett nyersrost tartalmuknak köszönhetően magasabb az élvezeti értékük és emészthetőségük.

  A szójapogácsát minden állatfajnál és állatkategóriánál használják, de elsősorban az együregű gyomrú állatoknál, amelyeknél a szójapogácsa képezi a fő fehérje, ill. esszenciális aminosav forrást.

 • Napraforgó-pogácsát A napraforgó-pogácsát gyártják a legnagyobb mennyiségben és a fehérjekeverékek vagy a kombinált takarmánytápok előállításához használják. Tápértékét és felhasználását a 14 – 25 % közti tartományban mozgó héjtartalom befolyásolja. Magas fehérje-, ásványianyag (foszfor, vas, réz, kobalt) és B-vitamin-tartalom jellemzi. Metionin-tartalma nagyobb minden egyéb növényi takarmányénál, míg lizin-tartalma alacsonyabb és szintetikus lizin hozzáadásával korrigálható.
 • Repcepogácsát A repcepogácsát a magasabb (35 – 40%) fehérje- és az alacsonyabb cellulóz-tartalom jellemzi a napraforgópogácsához viszonyítva. Az aminosavtartalma azonos az egyéb pogácsákéval. A canola típusú új repcefajtákat, amelyekben nincsenek antinutritív és mérgező anyagok (erukasav és glukozinolát) nagyobb termelékenység és magas zsiradék- és fehérjetartalom jellemzi, amelyek biológiai értéke magas és megközelíti a szójapogácsáét.

Worldwide trading